Yksi kerrallaan kirjoitettuja huomioita ja mietteitä ravintolisistä ym. tuotteista, sen kummemmin toisiinsa suhteuttamatta tai edes erityisemmin toisessa kohdassa mainittua huomioiden..

A-vitamiini

Tätä ei kannata kuvitella hankkivansa ns. varastoon ylenmäärin, sillä esim. jatkuvalla maksan syömisellä, jossa sitä on erityisen runsaasti, saisi aikaan myrkytystilan, mutta A-vitamiini on kuitenkin elintärkeä ravintoaine. Se vaikuttaa mm. näkökykyyn, ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. Helpoiten A-vitamiinin sopivan saannin takaa siten, että syö jonkin verran soveltuvia kasviksia, joista saa myös tiettyjä muita hyödyllisiä aineita, ja hankkii lopun tablettimuodossa. Muuten voisi joutua syömään esim. porkkanoita kyllästymiseen asti. Munankeltuainen on eräs muista hyvistä saannin lähteistä. Hankaluutta sekä ruoasta, että tableteista hankitun A-vitamiinin kanssa voi aiheuttaa se, jos ei aivan hahmota, mitä eroa on retinoliekvivalentilla, retinolilla, retinyylipalmitaatilla ja beetakaroteenilla, sillä ne tulevat vastaan, kun haeskelee oikeaa laskukaavaa. Tablettien kohdalla on se vaihtoehto, että asiasta voi kysyä valmistajalta suoraan.

EPA ja DHA

Näitä välttämättömiä rasvahappoja (eikosapentaeenihappo ja dokosaheksaeenihappo) on melko vaikea saada riittävästi, jollei syö esim. tietynlaisia kalalajeja. Puutteen ja riittävän saannin huomaa kyllä monella eri osastolla urheilusuorituksista ajatuksenkulkuun ja levottomuudentuntemuksista libidoon. Ravintolisänä näitä saa yleensä molemmat samassa purkissa, standardoituina määrinä. Huomioitavana asiana voi pitää mm. sitä, että EPAlla on AA:n (arakidonihapon) suhteen inhiboivaa ja kilpailevaa vaikutusta, mikä ei tietenkään sellaisenaan kerro paljon mitään, mutta on hyvä tiedostaa, että rasvahappojen keskinäisillä interaktioilla (lukuisia erilaisia) on potentiaalia tehdä ruokavalion hallinnasta monimutkaista. Jo pelkästään jossain tietyssä Omega-3 ja Omega-6 -rasvahapporyhmiin kuuluvien aineiden välisessä saantisuhteessa pysyminen voi olla oma haasteensa, sillä Omega-6 -ryhmään kuuluvia aineita saa helposti huomattavan paljon enemmän. Kuitenkin, elimistö ei pysty muodostamaan EPAa itse, joten se on välttämätöntä saada ravintolisänä tai ruoasta. Rasvahappoihin liittyen kannattaa lukea myös selitykset chia-siemenistä, pekaanipähkinöistä ja oliiviöljystä. Neitsytoliiviöljyä pidempään käyttäessä alkoi varsin hitaasti hiipiä mieleen idea kokeilla käyttää sitä enemmän (edelleen lähinnä kalkkunafileepihvejä paistessa), millä olikin erittäin suotuisia vaikutuksia monin paikoin elimistöä, minkä huomasi ehkä helpoiten ihon ja hiusten tasaisempana hyväntuntuisuutena, sekä jonkinlaisena homeostaasisessa mielessä tasapainoisempana olona ja mahdollisesti juuri sitä kautta runsaasti vähentyneenä tarpeena herätellä elimistöään esim. lenkkeilyllä.

Pekaanipähkinät

Nämä ovat herkullisia ja erittäin ravinnerikkaita pähkinöitä. Eniten niissä on seuraavia ravintoaineita: seleeni, sinkki, koliini, rauta, kalsium, magnesium, kalium, fosfori ja Omega-6 -rasvahapot. Viimeksi mainittuja niissä on huomattavan paljon enemmän kuin Omega-3 -rasvahappoja, eron merkittävyyden kasvaessa sitä suuremmaksi, mitä enemmän niitä syö (suhde on 20:1). Näillä sanotaan olevan vaikutusta mm. veren kolesterolitasoihin ja tietyn tyyppiseksi määritellyn diabeteksen ehkäisyyn, mutta nämä tulee määritellyksi samalla tapaa vähämerkityksellisiksi kuin senkin, että pekaanipähkinöissä on myös hiukan fluoridia, kuparia, betaiiniä ja kasvisteroleita.

Maapähkinät

Maapähkinät on tullut nostettua pekaanipähkinöiden kaveriksi siinä yhteydessä, kun kertyneet kokemukset napostelun tarpeesta eivät tyydyttyneet pekaanipähkinöillä, vaikka ajoittain on päässyt siihenkin tuntumaan, että elimistö hyödyntää erittäin tehokkaasti rasvaisia pekaanipähkinöitä mm. energianlähteenään. Pekaanipähkinöiden syöntimäärien ailahtelevuus alkoi tuntua taloudellisestikin varsin turhalta. Voinee pitää luonnollisena, että idea ruokavaliota seuraavaksi muokkaavista tuotteista lähti liikkeella tuotteista, joissa esiintyi myös sana "pähkinä". Maapähkinät ovat halpoja ja niissä on enemmän kaliumiakin (suorastaan runsaasti ja täten suhteutettavissa esim. perunasta saataviin määriin). E-vitamiinin, tryptofaanin ja proteiinin määrät ansaitsevat myös huomionsa. Päivä kerrallaan maapähkinöiden osuutta suhteessa pekaanipähkinöihin lisättäessä ja vastaavasti pekaanipähkinöiden käyttöä vähentäessä alkoi huomio kiinnittyä suuriin eroihin näiden pähkinöiden erilaisten rasvohappojen määrässä. Selkeästikin maapähkinät tarjosivat jotain sellaista riittävämmässä määrin kuin mitä oli saatavissa pekaanipähkinöistä, mutta numeeristen erojen laskeminen taulukkolaskentaohjelmassa alkoi tuntua jossain mielessä teennäiseltä, sillä oli vaikea uskotetalla itselleen, että ymmärtää lukuisten erilaista rasvahappojen saantimäärien merkityksen. Tämä oli laukaisevana tekijänä sille, että se mitä tuntemuksia taulukkolaskentaohjelmaan viimeisimmäksi kirjatut arvot (suurinpiirtein) vastasivat, muodostui eräänlaiseksi vertailutasoksi (eng. baseline) tuleville muutoksilla. Ainakin siihen asti kunnes se ja kirjatut (ja kirjaamattomat) mietteet käydään kauttaaltaan läpi. Elintarviketurvallisuusvirasto tietää mainita erikseen olevansa maapähkinöiden ja pähkinäiden mahdollisista homeista ja hometoksiineista, sekä niihin liittyvistä maahantuojien ja heidän omista tutkimuksistaan, mikä kimmoittaa esille mietinnän siitä, pitäisikö valita sellaisen maahantuojan tuote, jonka lähtömaa ja tuotanto-olosuhteet eivät vaihtelisi pussikohtaisesti.

Chia-siemenet

Kuidut, runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, seleeni, kalsium ja ehkä hivenen rautakin. Näitä aineita chia-siemenissä on runsaasti siinä ruokalusikallisessa, joka sopii päiväannokseksi (oltuaan jonkin aikaa vedessä pehmentymässä ja geeliytymässä). Niiden sisältämä mangaani, kupari ja magnesium ovat nice-to-know -osastoa, mutta niitä tulee harvemmin ajatelleeksi chia-siemenistä puhuttaessa. Fosforin määrät voisivat nousta merkitykselliseksi asiaksi, jos sitä saisi muista ruoista runsaasti, sillä elimistön toimintaa häiritsevä fosforin saantiraja on melko helppo saavutta. Chia-siemeniin voi suhtautua kuin ruokaan, josta saa monenlaisia ravintoaineita.

D-vitamiini

Ei tästä ota selvää. Tuntuu, että sen voi huoletta unohtaa vaikka viikoksi tai ottaa sitä päivittäin vaikkapa 25 mikrogrammaa, eikä huomaa mitään erityistä eroa, mikä johtunee siitä, että varastot ovat tämän vitamiinin osalta "riittäviä" pitemmäksikin aikaa, mitä riittävyys sitten tarkoittaakaan. Rasvaiset kalat ja kananmunat ovat eräinä hyvinä saannin lähteinä. Uskomuksena on, että liian suuret määrät (useita satoja mikrogrammoja) lisäävät veren kalsiumpitoisuutta kalsiumin luustosta irtoamisen seurauksena, mistä voisi seurata kalsiumin kertymistä kudoksiin. D-vitamiini tapaa attribuoitua erityisesti luustoon ja kalsiumiin, mutta D-vitamiinin aktiivisella muodolla eli kalsitriolilla on kiinnityskohteina kalsitriolireseptoreita monissa paikoin elimistöä kuten aivoissa ja sydämessä. Mm. ruoansulatuskanavassa, luustossa ja munuaisissa vaikuttaessaan se osallistuu kalsiumin ja fosfaattien tasojen ylläpitämiseen veressä. Lisämietittävää saisi vaikkapa sen pohdiskelusta minkälainen ulkoinen stressi saa aikaan kortisolin, joka on eräs glukokortikoideista, erittymistä siinä määrin, että luun muodostus estyy ja kalsiumin imeytyminen tyrehtyy, kortisolin ollessa kalsitriolin toimintaa estävä aine ja joka vaikuttaa mm. muistitoiminnoille tärkeässä hippokampuksessa.

Kaurakeksi

Muiden ruoka-aineiden määrien pysytellessä melko tasaisena riippumatta siitä, onkolenkkeilyvietti vienyt jonakin päivänä mennessään, toimivat kaurakeksit ja sokeroitu, kuuma juoma - jos ihan rehellisiä ollaan - pitkälti keinoina välttää muuta napostelua. Huomionarvoista on, että päivittäisen lenkkeilyn ollessa riittävän aerobisesti tehokasta, elimistö vaikuttaa hyödyntävän ravintovarojaan tehokkaammin ja elimistön metabolia toimii paremmin, jolloin näitä kahta tekijää ei tarvitse käyttää erityisen paljon esim. vireystilan ylläpitämisen mielessä. Tietokonepelien pelaamisen aikana niitä saa ihan luvan kanssa käyttää hiukan holtittomamminkin, jos se jotenkin edistää pelikokemusta. Jossain määrin kaurakeksit sisältävät sellaisia ravintoaineita, jotka yhdessä muun ruokavalion kanssa saavat päivittäisen ravintoaineen saannin tuntumaan joko laskennallisesti, että arviolta riittävältä. Paketin kyljestähän voi lukea niiden sisältämien makroravintoaineiden määrät (runsaasti hiilihydraattia, kohtalaisesti proteiinia ja rasvaa löytyy myös), mutta kaurahiutaleiden 20 %:n osuus ja valmistuksessa käytetty vehnäjauho kontribuoinevat erilaisten mikroravinteiden saantiin. Muitakin kaurakeksejä toki kaupoista saa, mutta jos maku on liian hyvä, niitä syö helposti liikaa. Nämä ovat sellainen hyvä välimalli, joita ei tule syötyä liiaksi maun vuoksi - paitsi jos syö kaakaojuoman kanssa, koska ne toimivat liian hyvin yhteen - mutta kuitenkin sen verran hyviä, että syö ihan mielellään.

Lakritsi

Lakritsi on hiipinyt mukaan käyttöön melko vaivihkaa, mutta se ei ole saanut osakseen varsinaiseenruokavalioon kuuluvuuden statusta. Muutaman pötkön jos syö, niin alkaa jo hyödyllisessä määrin kertymään esim. kaliumia ja kalsiumia, ja miksei natriumiakin, jos sen haluaa myös huomioida. Ravintoaineiden määrien osalta muuta huomioitavaa ei sitten oikeastaan jääkään kuin erilaisten hiilihydraattifraktioiden määrät (fruktoosi, glukoosi ja sakkaroosi). Lähtee monesti muutaman pötkön erissä mukaan esim. retkelle tai seikkaillessa vieraassa kaupungissa.

Jodi

Kaulalla sijaitsevan kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa rutkasti erilaisia oireita, mikä voi johtua sekä jodinpuutteesta (kilpirauhashormonien syntetisoinnissa tarvittavaa) tai goitrogeenisten ruokien liiallisesta käytöstä (estävät jodin hyödyntämisen). Goitrogeenisiä ruokia löytyy mm. sellaisista suomalaisille tutuista kasviksista kuin kukkakaalista ja parsakaalista. Elimistö kompensoi kilpirauhastuotannon vähyyttä kasvattamalla kilpirauhasen kokoa, mutta voitaneen tehdä sellainen olettamus, että tällaista ilmenee vasta vakavassa jodin tai sen hyödyntämisen mahdollisuuksien puutteessa. Excel-taulukkolaskennan kautta selviää vaivattomimmin ainakin se, kuinka paljon sitä jodia saakaan. Mahdollisuudet sille, että sitä saa aivan liian vähän, ovat suhteellisen hyvät, mutta sitä voi olla erittäin vaikea arvioida, jos syö valmisruokia ja käy ravintoloissa, eikä täten pysty tietämään kovin tarkkaan tällaisia asioita. Riittää kuitenkin, kun saavuttaa jodin saannissa yleisesti sopivaksi määritellyt rajat, eikä niistä taida olla erityistä hyötyä mennä yli ja todennäköisesti siinä mentäisiinkin vain kilpirauhasen liikatoiminnan puolelle. Vajaatoimintoihin kuuluvat mm. palelu, ajatuksen hitaus, masentuneisuus, väsymys, lisääntynyt unen tarve, ummetus, äänen käheys, aloitekyvyttömyys ym. Jodia saa mm. levistä, mutta ravintolisänä sitä on helpoin annostella. Ei kannattane käyttää pelkästä omasta aloitteesta, jos käyttää kilpirauhaslääkitystä.

Kalsium

Ei sovi unohtaa, että kalsium on tärkeässä roolissa hermosoluissa välittäjäaineiden vapauttamisen mielessä, mutta yleisimmin setavataan yhdistää luustoon lujuuteen. Elimistö tarvitsee kalsiumia tärkeiden elintoimintojen turvaamiseksi ja sitä irroitetaan luustosta, jos kalsiumin saanti on niukkaa. Urheilusuoritukset lisäävät kalsiumin tarvetta paljonkin. Kalsiumin liikasaanti voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä, sekä mahdollisesti myös munuaiskivien esiintymisen riski kasvaa. Kalsiumlisä kannattanee ottaa kalsiumsitraattina, sillä se tulee varmemmin imeytyneeksi, kalsiumkarbonaatin vaatiessa vatsahappoa imeytymiseensä. Ks. myös selitys D-vitamiinistä.

Pikkuporkkanat

Tähän pätee sama selitys kuin A-vitamiiniin. Käytetään yhdessä parsakaalin, kalkkunanfileepihvin ja makaronin kanssa (nykyisin: pelkästään kvinoan kanssa).

Parsakaali

Keitetään samassa kattilassa porkkanoiden kanssa ja syödään kalkkunanfileepihvin ja makaronin kanssa (nykyisin: pelkästään kvinoan kanssa), mahdollisesti hiukan liian huolettomasti suhteessa keittämisen aiheuttamaan ravintoainehävikkiin (keitetään sen aikaa, että on sopivan pehmyttä syötävää). Parsakaalin sisältämät eri karotenoidit ovat vielä hiukan mysteeri, huomion ollessa enemmänkin sulforafaanissa, jota muodostuu parsakaalin myrosinaasi-entsyymin avulla (kuumennus vahingoittanee), sekä indoli-3-karbinolissa, jota muodostuu parsakaalin glukosinolaattien hajotessa. Uskomuksena on, että näillä on vaikutusta mm. eturauhasen hyvinvointiin, tietynlaisten syöpien muodostumisen estämisessä ja maksan puhdistumiseen. Keitetty parsakaali on maultaan helposti unohdettavaa. Parsakaali sisältää goitrogeenejä eli sillä on potentiaalia toimia estävästi kilpirauhashormonien tuotannon suhteen, millä ei välttämättä ole merkitystä normaaliannoksia nautittaessa (ks. myös selitys jodista).

Ruusunjuurijauhe

Vaivihkaa lisää energisyyttä ja vireyttä tuova tuote, joka ei kuitenkaan missään vaikutuksensa vaiheessa tee oloa normaalin tuntemusten rajoja ylittäväksi. Ei tarvitse edessitä määrää, joka purkissa suositellaan/ehdotetaan päiväannokseksi. Ei vaikuta lisäävän tarpeita muiden ravintoaineiden saannin lisätarpeille. Toistaiseksi ns. vaihtopenkillä guaranan erinomaisen hyvin toimivuuden vuoksi.

Guarana

Tämä vaikuttaa erittäin hyvältä yhdistelmältä teaniinin kanssa käytettynä, jos tarkoituksena on aloittaa päivänsä lähtemällä mystisen tehokkaaksi muodostuvalle lenkkeilysessiolle, saaden sitä kautta fyysisesti ja psyykkisesti erittäin hyvän olon, joka jatkuu mukavan tasaisena iltaan asti (tai yöhön, jos sattuu nukkumaan aamuisin pitkään). Sisältää suhteellisen runsaasti kofeiinia. En ole ehättänyt arvioimaan vaikutusta kognitiiviseen suorituskykyyn eri osa-alueilla, mutta luonnolliselta tuntuva hyvä vireystila on palkkiona siitä, että ottaa tätä (1/3 kapselillista riittää itselle) juuri ennen aamulenkkeilyä yhdessä teaniinin kanssa (sitäkin alle puolet kapselin sisältämästä määräästä), seuraten hiukan aiemmin heräämisen jälkeen otettuja vitamiineja, kivennäisaineita ja vettä. Yön jälkeen energiaa on itsellä tyypillisesti niin paljon, ettei mitään varsinaisia aamiaisia ole tarpeen syödä ennen lenkkeilyä. Vaikuttaa aineelta, jota voi esim. pari kuukautta käyttää joka päivä saman verran ja vaikutus on aina samanlaisesti annosmäärään suhteutuva - olettaen tietenkin, että muu ravitsemus pysyy myös määriltään samankaltaisena. Aineen sisältämä kofeiini voi joidenkin tietolähteiden mukaan vaikuttaa siihen, kuinka diabetestä potevat käsittelevät sokeria ja kuinka varoitusmerkit alhaisesta verensokerista ilmenevät. Jos kaikki mahdolliset kenenkään koskaan mainitsemat seikat kofeiiniin liittyen otettaisiin huomioon, niistä muodostuisi pitkähkö lista. Guarana sisältää myös teofylliinia ja teobromiinia, sekä alkaloideja, terpeenejä, tanniineja, flavonoideja, tärkkelystä ja saponiineja.

Ekströms Metsämarja

Vaihdos kaakaosta tähän on ollut lähes päämäärätietoiseksi asti venyvä päätös, sillä kaakao vaikuttaa tuottavan aivan liian helposti haittaakasvojen ihoon, mitä ei kompensoi se, että kaakaolla on dopamiinivaikutteisuudestaan johtuen innostava vaikutus. Voisi jopa sanoa, että kaakao on eräänlainen troijalainen tuote, joka pidempään käytettynä tukkii ajatuksenkulkua ja saa tuntemaan itsensä jotenkin löyhäpäisemmäksi. Tällä tiivistejuomalla (kuuman veden ja sokerin kera) ei ole ollut tarkoitus tavoitella oikeastaan minkäänlaisia ravitsemuksellisia hyötyjä. Marjoilla on sanana kivoja konnotaatioita ja jos juoman mukana tulee jokunen antioksidantti, niin ne otetaan vastaan ihan mielellään. Käytännössä tästä tehdyn juoman nauttiminen on suurinta lenkkeilyn jälkeisinä ja iltojen viimeisinä tunteina.

Kalkkunanfileepihvi

Kalkkuna on erittäin vähärasvainen ja runsasproteiininen ruoka-aine, joka sisältää myös runsaasti kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, seleeniä ja koliinia. Kalkkunalla on helppo täyttää suuri osa tiettyjen ravintoaineiden päivittäisestä tarpeesta, mutta jos on huolissaan kolesterolin saantimääristä voi haluta tarkistaa, kuinka paljon sitä saa yhteensä kalkkunasta ja kananmunista. Sanotaan olevan myös tiettyjen B-vitamiinien lähde, mutta niiden osalta on tullut tavaksi hankkia ne tableteista ja unohtaa määrät, mitä saa ruoasta. Lisäys: nykyisin tämän tilalla on monesta kalkkunajauheliha, sillä kalkkunafileepihvien käpristyminen reunoiltaan käy toisinaan tympimään, eikä paistinpannun lämpökään tavoita joka reunaa niin hyvin.

Oliiviöljy

Tavataan käyttää kalkkunanfileepihvien paistamisessa. Vaikuttaa kestävän hyvin kuumentamista paistinpannulla, kunhan ei laita levyä liian isolle. Hyvä linolihapon lähde, jota tosin saa runsaasti myös pekaanipähkinöistä.

Jodioitu suola

Keitinveden joukkoon tulee laitettua jokunen ripaus suolaa, joka on vanhasta tottumuksesta jodioitua tai ehkä pikemminkin siitä syystä, että pönikkä on niin riittoisa, ettei se taida loppua koskaan. Suolan saantimäärien vaaroista tavataan kertoa monenlaista, mutta tässä joukossa moista ei ole tarpeen miettiä. Lenkkeily huomioiden elimistöstä poistumaa on tarpeenkin hieman kompensoida. Suolan sisältämää natriumia tarvitaan mm. hermoimpulssien kuljetukseen, kehon nestetasapainon ja osmoottisen paineen säätelyyn. Liika natriumin saanti aiheuttaa elimistön nestemäärän lisääntymistä siinä määrin, että sen kokee turvotuksena. Tilana se on jotain, minkä munuaiset korjaavat hiljalleen pyrkimällä liiasta natriumista eroon. Suolan määrä voidaan laskea natriumista kertomalla se 2,5:lla.

B-vitamiinit

Tämä on hiukan selitysköyhä kohta, mutta nämä ovat vitamiineja, joita tarvitaan joka päivä, koska ne eivät varastoidu elimistöön, vaan pyörivät jonkin aikaa kierrossa mukana ja poistuvat sitten. Poikkeuksena on B12-vitamiini, joka varastoituu maksaan jopa useiksivuosiksi, minkä vuoksi B-vitamiinilisä -tuotteissa sen osuus prosenteissa tarkasteltuna on paljon vähemmän kuin monien muiden B-vitamiinien, joita kerrotaan usein olevan jopa useita tuhansia prosentteja suositusarvoista. B-vitamiineilla on merkitystä mm. energiaravintoaineiden aineenvaihdunnassa ja hermoston toimintaan vaikutteisuuden kautta. Molekyylirakenteensa puolesta B-vitamiinit eroavat toisistaan suuresti, mutta niiden on joskus todettu esiintyvän usein samoissa ruoissa, minkä vuoksi niihin on tavattu viitata yhteisesti B-vitamiineina. Siinä olisi lisää mietittävää, olisiko eri B-vitamiinien keskinäisissä saantisuhteissa pelivaraa eli voisiko siitä hyötyä jotain erityistä, jos kokeilisi ottaa niitä jokaista erikseen omana tablettinaan ja varioida saantimääriä.

Magnesium

Tätä kivennäisainetta on monissa elintarvikkeissa, eikä siitä taida kovin herkästi olla puutetta, mutta uskomukseksi on jäänyt, että sen tarve lisääntyy urheilusuoritusten kautta, sillä sitä erittyisi elimistöstä pois hien mukana. Sillä on selkeä yhteys suonenvetoihin eli siinämielessä on hyödyllistä pyrkiä saavuttamaan ainakin suositellut arvot. Puolet elimistön magnesiumista on sitoutuneena luustoon, loppujen ollessa enimmäkseen solujen sisällä. Magnesium osallistuu useampaan sataan aineenvaihdunnalliseen toimintaan.

Tyrosiini

Mitä ilmeisemmin elimistö hyödyntää tämän mm. energisyyttä, mielen valppautta ja muistitoimintoja parantavan/ylläpitävän aminohapon syntetisoimalla siitä mm. dopamiinia, josta saadaan noradrenaliinia ja josta taasen saadaan adrenaliinia. Tyrosiinistä on kohtalaista "ylimääräistä" hyötyä sellaisenaankin, erityistä hyötyä keskittymistä vaativissa asioissa, mutta yhdessä aivojen välittäjäaine dopamiiniin suoraan vaikuttavien muiden aineiden kuten teaniinin kanssa siitä saa erittäin tehokkaan avun mm. aerobisten suoritusten ja luku-/ymmärtämistehokkuuden parantamiseksi. Teaniinia parempi voisi olla sellainen, joka vaikuttaa vain dopamiinireseptoreihin, sillä teaniini vaikuttaa myös GABA-välittäjäaineisiin, minkä voi suuremmilla annoksilla kokea tarpeettoman tyynnyttävänä. Tarvittaessa elimistö tuottaisi tyrosiiniä myös fenyylialaniini-aminohaposta, mutta siitä syntetisoidaan myös muutakin, eikä siitä voi olla varma, mikä on suhde tuon muun ja tyrosiinin tuottamisen välillä.

Teaniini

Tämä teenlehdistä saatava molekyyli on samaa, mitä on siinä teessäkin, jota voi ostaa mistä tahansa marketista ja elintarvikeliikkeestä, mutta ilman muuta ylimääräistä kuten kofeiinia. Niin, suurin osa ihmisistä on jo aikoja sitten hyväksynyt itsensä pikku boostailun kofeiini-innostuksensa kautta. Teaniinivaikuttaa selkeimmin aivojen välittäjäaineisiin GABA ja dopamiini, joista ensin mainittu on moduloiva eli se vaikuttaa aivoissa varsin kauttaaltaan ollen luonteeltaan tyynnyttävä ja inhiboiva eli estävä, dopamiinin ollessa luonteeltaan enemmän vauhdittava (ks. myös tyrosiiniin liitetty selitys). Näiden kahden vaikutuskohteen väliltä pystyy tietynlaisella itseohjauksella tekemään valintaa, jolloin joko dopamiinivaikutteisuus tai sitten GABA-vaikutteisuus tulee selkeämmin esille. Suuremmilla annoksilla varsin väistämätön seuraus on se, että "ajatus ei kulje", mutta se menee ohitse viimeistään seuraavien nukkumisten jälkeen. Sopiva annos löytyy lähtemällä pienistä määristä liikkeelle ja kokeilemalla seuraavana päivänä hiukan suurempaa (tai sitten menee muutaman päivää tietyllä määrällä). Voi olla hyödyllisintä ottaa tämä aamuisin juuri ennen aamulenkkiä, sille se tekee aerobisesta suorituksesta helpompaa, mikä taasen auttaa pääsemään nopeampaan ja pidempään kestävään vauhtiin, mikä taasen parantaa hapenkulkua ja verenkiertoa koko loppupäivän (vähän seuraavanakin). Ajoittain voi olla hyödyllistä reflektoida sitä, miten tällaisen tuotteen käyttäminen vaikuttaa oppimiseen ja asioiden mieleenpalauttamiseen, mahdollisesti välillä kokonaan ilman sitä ollen ja tuntemuksiaan vertaillen. Tätä käyttäessä vaikuttaa olevan hyödyllistä ellei jopa tarpeellista huolehtia siitä, että saa käytön aikana riittävästi jotain sellaista, jota on saatavissa esim. perunasta (hitaat hiilihydraatit, kalium ja kasvirasvaöljyt vahvoina ehdokkaina).

Sakkaroosi (palasokerina)

Rasiallinen nopeasti liukenevia palasokereita on saantimäärien laskemisen kannalta kätevä, sakkaroosista johdettu tuote. Yksi sakkaroosimolekyyli hajoaa elimistössä yhdeksi glukoosimolekyyliksi ja yhdeksi fruktoosimolekyyliksi, joten vaikutuksien arvioimisen kannalta sakkaroosiin on helpompi suhtautua kuin ruokokidesokeriin. Se vie helposti tarpeen syödä samaa määrää perunaa kuin mitä aiemmin on syönyt, jos se on aiemmin toiminut merkittävänä hiilihydraatin lähteenä, mihin voi olla tarpeen kiinnittää huomiota verensokerin riittävän tasaisena pysymisen mielessä. Sakkaroosi on kuitenkin erittäin helppo keino tankata elimistön glukoosivarannot täyteen, minkä huomaa esim. lenkkeilyjaksavuudessa. Suositukset sokerin saannin osalta ovat tiukentuneet ja fruktoosin demonisointia esiintyy aina ajoittain, minkä voi ajatella asettavan jonkinlaisen pelotteen jatkuvalle käytölle, mutta sitä ei silti voi kokemuspohjaisesti kieltää, etteikö kourallinen palasokereita kuumaan veteen laitetun raakakaakaon (nykyisin tiivistemehun) kanssa toimisi erittäin hyvin myös ns. toimistotyössä jaksamisen mielessä. Liika määrä johtaa uneliaisuuteen.

Sinkki

Sinkki on osallisena usean sadan entsyymin toiminnassa, vaikuttaessaan mm. ihon, hiusten ja kynsien kuntoon; aktivoidessaan aivoissa alueita, jotka vastaanottavat ja prosessoivat tietoa maku- ja haju-sensoreilta; toimiessaan merkittävässä roolissa immuunisysteemin parissa; suojellessaan eturauhasta tulehduksilta ym. Uskomuksena on, ettäsinkki vähentää DHT:tä (dihydrotestosterone) vaikuttaessaan inhiboivasti entsyymiin, joka on vastuussa testosteronin konvertoimisesta sellaiseksi, millä katsotaan olevan haitallinen vaikutus hiuspohjan follikkeleiden hyvinvointiin.

Perunamuusi

Jos nyt suoraan sanotaan, niin perunathan ovat aika painavia tuotteita ja tilaakin vievät. Ja aika useinhan niitä joutuu hakemaan, jos päivittäin syö. Felixin valmistama perunamuusi tarjoaa mahdollisuuden päästä tässä suhteessa paljon helpommalla, sisältäen kuivattua perunaa 89 %. Maitojauhe, suola ja kasvisrasvat tulevat väistämättä siinä samalla, mutta koska tavoitteena on myös ajoittain koetella sellaista, mitä on eri syistä tullut välttäneeksi, sai maitojauhekin hyväksyntänsä aika helposti. Suurimman osan päivän suolansaannista taitaakin saada perunamuusista, mutta kaliumin määrät ovat samalla sopivan korkealla tasolla kuin perunassakin. Mahdollisuudet ovat kuitenkin aika paljolti sen puolella, että tavalliseen perunaan palataan vielä takaisin, mutta mahdollisesti jauhoisempaan perunaan siirtyen ja jonkinlaista omatekoista perunamuusia kokeillen (vähemmällä suolan määrällä ja erilaisilla rasvoilla). Kuvassa olevassa paketissa on mainittu C-vitamiini, mutta sellaista versiota ei ole kaupoissa näkynyt, vaan vain ilman sellaista olevia (kuvaa hieman muokattu).

Biotiini

Tämä vitamiini H:ksi, koentsyymi R:ksi ja B7-vitamiiniksi kutsuttu aine on tullut käyttöön kokeiluna sen hyödyistä hiusten ja kynsien kuntoon. Tätä löytyy myös käytetystä B-vitamiinilisästä. Tarkemmin selvitellessä löytää tietoa mm. siitä, että biotiini osallistuu luussa olevien verkostoproteiinien muokkaamiseen sellaiseksi, että kalkki voi kiinnittyä niihin, sekä sen läsnäolo on edellytys rasvahappo EPAn synteesille elimistössä. Biotiinin saanti ravinnosta voi olla niukkaa.

Makaroni

Tämän merkitystä tulee väheksyttyä ja on lähellä ettei ajattele tämän viljapohjaisen tuotteen toimivan joiltain osin antinutrienttina, mutta toiminee se kuitenkin hiilihydraattien lähteenä jotenkuten. Käytetään kalkkunan ja kasviksien kanssa (lisäys: ei enää ollenkaan). Ravintoaineista sinkkiä ja seleeniä on mainittavissa määrin, monesta ruoka-aineesta löytyvän fosforin ollessa mukana vain melko vähäisinä määrinä.

Vehnänoras

Ajoittain elimistön puhdistamismielessä ja toisinaan kokeillakseen ruokavaliota täydentävää vaikutusta. Sisältää erittäin monia ravintoaineita (energiaravintoaineita, aminohappoja, vitamiineja, kivennäisaineita ym.), sekä lehtivihreää ja erilaisia entsyymeitä. Suositeltavaa aloittaa käyttö vähäisellä annoksella ja nostaa hissukseen annostaa suuremmaksi, jotta elimistö ehtii tottumaan.

Hyvää makumaasti -karkit ("Original")

Toisinaan kaipaa pientä boostia saavuttaakseen jonkin hyvän keskittymisen tason ja josta voi sitten jatkaa eteenpäin esim. seuraavat 10 tuntia, jota pitää yllä muilla keinoin kuin mikä kontribuoi sen alulle saattamiseen. Hyvää makumaasta -karkit ("Original") ovat tässä mielessä hivenen riskialtis tuote, sillä riippuen elimistön tilasta voi saada itsensä aluksi enemmänkin uneliaiseen tilaan ja jonkinlainen karkkipöhnä voi olla myös kuikuilla mahdollisten vaikutusten joukossa. Ei myöskään voi välttyä ajatukselta, että niissä käytetty glukoosisiirappi ja fruktoosisiirappi vaikuttavat jotenkin eri tavalla kuin esim. Mynthoneissa käytetyt sorbitoli ja maltitoli, joista ei ole aiheutunut minkäänlaista tunnetta, joka vihjaisi verensokerin heittävyydestä, vaikka söisi niitä kerralla pari paketillista. Saattaa myös olla syytä tarkastella mm. sitä, tuntuuko elimistö näiden käytön jälkeen hivenen enemmän levottomalta ja korreloiko se mm. elimistön kuivuuden tunteen kanssa (normaalisti sileiltä ja normaaleilta tuntuvat kädet voivat alkaa tuntua kuivilta ja tönköiltä). Saattaa myös olla kokeilemisen arvoista vertailla älyllistä ennen/jälkeen -suorituskykyä tarkoitukseen sopivien muisti-, nopeus- ja päättelytestien avulla (mobiilisovellukset). Lopputulemana, kunhan elimistö ensin vähän tasoittelee näiden karkkien vaikutusta, on jaksavuutta ainakin rutiininomaiseen tehtäviin (esim. verkkokauppojen tuotteiden loputtomalta tuntuva selailu), mutta jos on tarpeen olla erityisen skarppina, saattaa olla parempi välttää näitä.

Digestive-keksit

Ajoittain pääsee siihen tuntumaan, että elimistö käyttää enimmäkseen rasvaa lähteenä energialle, jonka tarvetta pitkin päivää annostellut pekaanipähkinät tyydyttävät, mutta tässä mielessä pääsee paljon helpommalla kun syö kahdessä erässä paketillisen Digestive-keksejä. Energia saa niin paljon, että jaksaa hyvin juosta pitkät lenkkeilyt ja tehdä siihen päälle monta tuntia ns. toimistotöitä. Ja silti jää vielä niin paljon energiaa, ettei se lopu unenkaan aikana kesken, vaikka päivän aikana olisi ottanut vastaan niin paljon ajatuksia kiihdyttäviä priming-vaikutuksia, että ne tunkeutuvat uniin asti.

Cashew-pähkinät

Näitä runsasrasvaisia pähkinöitä saa vähän isommassakin pussissa, jolloin niitä ei tarvitse olla toistuvasti ostamassa. Magnesiumia cashew-pähkinöissä on niin runsaasti, ettei magnesium-ravintolisälle liene tarvetta ja ilmeisestikin cashewien sisältämä proteiini on sen verran runsaanlaista, että aterioilla syötyjen kalkkunafileepihvien annoskoko on pienentynyt melkeinpä itsestään. Energiaprosentteina laskettuina proteiinia kertyy yksistäänmakaronista, kalkkunafileepihvistä, punaisista linsseistä ja cashew-pähkinöistä helposti yli 20 %, jolloin ollaankin jo suositusarvojen ylärajoilla, mihin toki pitäisi sovittaa myös lenkkeilyn vaatima lisäproteiini. Fosforia cashew-pähkinöistä kertyy paljon kuten monesta muustakin ravinnon lähteestä ja tämän tiedostaminen toimiikin jonkinlaisena luonnollisena rajoittimena liialle syömiselle. B-vitamiinit lienee vaivattomin ottaa erillisenä ravintolisänä, mutta näistä olisi saatavissa useampaakin B-vitamiinia kohtalaisen paljon. Finelin ravintotietokannassa cashew-pähkinät pääsevät lähes 30 eniten tryptofaania sisältävän aineen joukkoon.

Rusinat

Rusinat ovat punaisten linssien ohella helppo keino varmistaa, että kaliumin saanti ei jää kauas suositusarvoista. Makunsa puolesta ne sopivat erittäin hyvin samaan kämmeneen yhdessä pekaani- ja cashew-pähkinöiden kanssa, mitkä yhdessä toimivat pitkin päivää naposteltavina energiaravinnonlähteinä. Rusinoissa on myös runsaasti kuitua, mikä käytännössä takaa sen, että ruoansulatus toimii, sanoisiko, sutjakkaasti. Pronutritionistin blogia voi pitää eräänä lähteenä, jonka perusteella voi arvioida sitä, liekö fruktoosin kohtalaisen suuresta saannista olisi haittaa yleensä ottaen (rasvamaksan kehittyminen mainittu suurista annoksista kerrottaessa), rusinoissa sitä ollen kolmisenkymmentä grammaa per sata grammaa. Havaittavissa on ollut, että rusinoita ja pähkinöitä runsaammin naposteltuaan jää pientä kaipuuta syödä niitä lisää, mikä voisi kieliä fruktoosin leptiini-hormoniin vaikuttavuudesta (vähentää sen tasoja, jolloin nälkä ei tunnu tyydytetyltä), mutta tämä on niin merkityksettömän tuntuista, että sen voisi jättää melkeinpä mainitsemattakin.

Acai

Marjajauheena tai -tiivisteenä kuuman juoman sekaan. Antioksidanttien runsauden vuoksi. Ei erityisempää muuta selitystä kuin se, että se vain tuntuu jotenkin tarpeelliselta (sisältää usemman kymmentä aktiivista komponenttia, joista ei taida olla kovin paljon tutkimuksia). Tiivistemuotoisen tuotteen hinta voi tulla paljonkin halvemmaksi ja se kestää lähes ikuisuuden.

Mynthon

Näitä pastilleja, joita on toisinaan vaikea malttaa olla puraisematta, tulee käytettyä vireystilan pumppaamiseen normaalitilaan, missä se sitten ihan hyvin pysyykin. Käytetty lähinnä silloin, kun on istuskellut kovin pitkään tietokoneen ääressä ja ehkä vähän silloinkin, kun ei loikoillessaan ja jotain lukiessaan malta lopettaa aivan vielä, joten käyttää pientä hiilihydraattilisää. Makeutusaineina näissä on sorbitoli ja maltitoli, sokerialkoholeja molemmat. Ne muuttuvat maksassa glukoosiksi. Näiden pitäisi ilmeisesti olla hammasystävällisiä, sillä kariesta aiheuttavat suun bakteerit eivät pysty käyttämään niitä ravinnokseen, mutta Kuningaskuluttajan sivuilla oltiin asiasta hieman eri mieltä: "-- -- eivätkä muutkaan sokerialkoholit vaurioita hampaita yhtä paljon kuin tavallinen sokeri."

C-vitamiini

Tästä elimistöön varastoituvasta vitamiinista on monenlaisia mielipiteitä annosmäärien suhteen, mutta tämän välttämättömän aineen tarpeen kuittaa helposti sillä, että lohkaisee 1 gramman poretabletista itselleen n. 100 millligrammalta tuntuvan palasen ja laittaa sen vesilasiin poreilemaan. Lista väitetyistä käyttökohteista olisi pitkä, mutta käytettäessä useita erilaisia ravintolisiä on käytännöllistä unohduttaa joidenkin aineiden merkityksellisyys ottamalla niitä jotakuinkin suositeltu määrä ja palaamalla sitten hifistelyn ja kokeilujen pariin, kun on saanut hyvää tuntumaa niistä aineista, joiden vaikutukset ovat helpommin aistittavissa. C-vitamiinin puutoksessa tämän aineen saannin normalisoinnin vaikutuksen huomaa nopeasti, mutta siitä eteenpäin vaikutusten arvioiminen ei ole enää niin helppoa eli tässä mielessä ei kannata tehdä asioita liian vaikeaksi itselleen.

Koentsyymi Q10

Hiukan kyseenalaisessa kokeilussa, josko tästä myös ubikinoniksi kutsutusta aineesta, jota elimistö tuottaa eri ikäisenä eri määriä itsestäänkin, olisi hyötyä energiantuotannon mielessä. Esiintyy erityisesti solujen mitokondrioiden ("solujen voimanlähteitä") sisemmällä solukalvolla. 100 mg:n päiväannoksen sijaan vähempikin voisi riittää (esim. 30 mg), mutta lienee pitkälti yksilökohtaista.

Triphala

Ajoittain maksan puhdistamiseen, mutta sillä kerrotaan olevan muitakinvaikutuksia kuten laksatiivinen vaikutus, seerumin kolesterolia vähentävyys, verenkierron parantaminen ym. Kannattanee lukaista vaikutuslistoja ennen kuin kokeilee.

Tauriini

Hiukan kyseenalaisessa kokeilussa, josko tästä aineesta, jolla kerrotaan olevan monenlaisia tehtäviä, osan kohdalla tuntuessa siltä, että on tapahtunut jonkinlainen väärän ilmaisun tai sanavalinnan aiheuttama alkuperäisen ounastelun tai tutkimustuloksen vääristymä, olisi jollain tapaa selvää hyötyä, mutta ei mitään haittaa. Sillä kerrotaan olevan mm. sellaisia tehtäviä kuin kalsiumsignaalien modulointi, solukalvojen stabilointi, osmoregulaatio ja hermosolujen suojaaminen liialliselta glutamaatti-välittäjäaineen aiheuttamalta stimulaatiolta. Elimistö kykenee tuottamaan tauriinia itse syntetisoimalla sitä tietyistä välttämättömistä aminohapoista, mutta uskomuksena on, että sitä olisi tarpeen saada ravinnosta sellaisenaankin, sitä esiintyen enimmälti mm. lihassa ja kalassa. Mainittujen tehtävien lisäksi sen kerrotaan toimivan myös mm. antioksidanttina suojaten myrkyllisiltä aineilta kuten lyijyltä ja kadmiumilta, sekä sillä voi olla kuntoilun aiheuttamaa oksidatiivista stressiä ehkäisevää vaikutusta.

Valkosipuli

Ajoittain elimistön puolustuskyvyn parantamisen mielessä (lähinnä) sen valkosolujen toimintaa tehostavan vaikutuksen vuoksi.

Entsyymit (ruoanpilkkojat)

Ajoittain, vaikkakin melko harvoin käytetty röykkiö ruoanpilkkomisentsyymejä tilanteisiin, joissa tuntuu siltä, että nautitun ruoan proteiinit, rasvat ja kuidut tarvitsisi saada pilkottua tavallista nopeammin. Ero moniin muihin vastaavanlaisiin tuotteisiin on siinä, että amylaasia ei ole mukana (proteaasia, sellulaasia ja lipaasia kylläkin), mikä on hyvä asia, jos haluaavälttää tärkkelyksen pilkkoontumista glukoosiksi, mistä olisi seurauksena verensokerin nopea nousu. Tuotteen entsyymit pilkkovat siis myös ravintokuidun. Käytetään ennen suurempia aterioita.

Asetyylikarnitiini

Hiukan kyseenalaisessa kokeilussa, josko tämä veri-aivoesteen helposti läpäisevä aine (Acetyl-L-carnitine), jota elimistö tuottaa muutenkin (eräs karnitiinin monista muodoista), vaikuttaisi muistitoimintoihin ja kognitiivisiin toimintoihin hyödynnettävissä olevalla tavalla. Elimistö tarvitsee sitä rasvahappojen imeyttämiseen ja metoboloitumiseen. Munuaiset reguloivat karnitiinin määrää hankkiutuen eroon siitä määrästä, mitä ei tarvita. Karnitiinit ovat myös antioksidantteja.

Gr8-Dophilus

Vertailu moniin muihin probiootteja sisältäviin tuotteisiin (vaikuttaa ruoansulatuskanavan mikrobistoon) jätti sellaisen tuntuman, että tässä on hyvä valikoima sopivilta tuntuvina määrinä erilaisia bakteerikantoja. Ruoansulatuskanavan toiminnalla on tutkimusten mukaan yhteys elimistön hyvinvointiin monella tapaa. Antibioottien käytön jälkeen erittäin suositeltava, jos sellaisia sattuu käyttämään, sillä moisella on hävittävä vaikutus suolistoflooran suhteen, jonka muodostavat yli 400 lajia edustavien mikro-organismien kolonisaatiot.

Punaiset linssit

Erinomainen proteiinin ja hiilihydraattien lähde. Helppo valmistaa vaatien lähinnä muutamat huuhtomiset veden alla, minkä jälkeen voi laittaa veteen keittymään. Kohtalaisia määriä fosforia, kaliumia, magnesiumia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä.

Soijamaito

Tämä toimii eräänä tarpeellisten aminohappojen (proteiinin) lähteenä, sisältäen myös runsaasti kalsiumia per 100 millilitraa. Goitrogeenien osuus lienee syytä pitää mielessään tätä juodessa, sillä ne vaikuttavat estävästi kilpirauhashormonien tuotannon suhteen (ks. selitys jodiin liittyen). Voi olla hyödyllistä tutustua kritiikkiin, jossa arvioidaan soijan ja soijatuotteiden olevan ihmiselle haitallista ja tehdä oma arvio (jos kokee pystyvänsä). Soijamaitoa on kuitenkin tullut juotua lehmänmaidon sijaan jo vuosia: monesti siten, että se on ensin lämmitetty mikrossa ja sitten siihen on lisätty ruokokidesokeria (sisältää hiilihydraattien lisäksi myös sokeriruo'osta peräisin olevia kivennäisaineita), sekä acai-marjoja jauheena tai tiivistemuodossa.

Ruokokidesokeri

Lisätään mikrossa lämmitettyyn soijamaitoon tai kuumennettuun veteen, johon lisätään toisinaan myös acai-marjajauhetta tai -tiivistettä. Ruokokidesokeri sisältää hiilihydraattien lisäksi myös sokeriruo'osta peräisin olevia kivennäisaineita. Ruokokidesokerilla makeutettu juoma maistuu paljon paremmalta kuin taloussokerilla makeutettu, mutta toisinaan osa ruokokidesokerista tulee korvattua samaisen valmistajan Mini-palasokereilla (täyttä sokeria), sillä ruokokidesokeripaketit pääsevät loppumaan aika helposti.

Kaakao

Ulkomaisista verkkokaupoista saa monenlaisia kaakaoita, joista tehty satunnaisvalinta tuottaa helposti sopivan hienojakoisen, nopeasti veteen liukenevan ja hyvän makuisen tuotteen. Eräänä merkittävä syynä kaakaon käyttöön voi ajatella olevan sen vaikutus dopamiiniin, minkä huomaa ajattelun terävöitymisessä ja fyysisessä jaksavuudessa, mutta toisaalta annosmäärien kertyessä on ollut havaittavissa päinvastaistakin efektiä. Rasvan osuus kaakaossa voi olla 20 %:n luokkaa,