Netin käytettävyyden pilaamista

Älyteistä Facebookiin viestittyä, päätyy kommentteihin nyrkkirautainen peukutus.

Pari aiempaa Facebook-sivun tykkäystä on poistettu ja lisätty uudelleen, jolloin ne päätyneet listan uusimmiksi (elokuvat Eyes Wide Shut ja Watchmen).

TechRepublic-uutisivuston käyttäjätunnuksen nimeksi on vaihtunut "tuomo".

Useampi kuin yksi omaa Gmail-sähköpostiosoitetta myötäilevän sähköpostin käyttäjä on laittanut sähköpostitunnuksiensa varaosoitteeksi oman sähköpostiosoitteeni, joita joutui sitten irroittelemaan. Näihin liittyen tuli paljon tietoturva-ilmoituksia kuten kirjautumisia tietoturvattomasta sovelluksesta.

Deittipalveluissa oli käytetty omaa sähköpostiosoitetta ja esiinnytty eri ikäisinä ja sukupuolisina.

Kuvapalveluun oli perustettu ThaAssassin15-nimimerkkinen tili omalla sähköpostiosoitteella.

Jokaisella maapallonlaajuisesti merkittävällä sosiaalisen median alustalla on mitä ilmeisimmän sellaisia työntekijöitä, jotka pystyvät pitämään pitkäaikaisesti vallalla sellaista tilannetta, tarvittaessa nopeasti muutoksia ja säätöjä tehden, missä yhteen tiettyyn käyttäjän kohdistuu näiden palvelujen epätoimivuutta tai omituista toimivuutta.

Periscopessa kaikki käyttäjien viestit jollekin suomalaiselle tai muille eurooppalaisille live-lähetyksien tuottajille olivat lähes pelkästään niitä, joissa esiintyi kyrillisiä merkkejä.

Periscopessa kaikki Yhdysvalloissa katseltavissa olleet käyttäjien videot olivat saarnaamiseen ja jumal-asioihin liittyväisiä.

Facebookissa ehdotetut ryhmät olivat melkeinpä tyypillisesti sellaisia, että niillä olisi ärsyttävyysvaikutusta tuolloin avoinna ollutta ryhmää kohtaan tai sitten ehdotetun ryhmän kansikuva oli suoraan sellaiseen tilanteeseen viittaavaa, joka oli tapahtunut vasta hetki sitten offline-maailmassa (kuvassa API:Suomi -ryhmä, ehdotetun ryhmän linnunpönttö-reikäisyys, mustat pupillit lasien takana ja epäsuorasti tajuttavana APIen eli ohjelmistorajapintojen tikkari-symboli rajapintaa symboloimassa ja odottamassa “siihen kiinni tarttumista” tai “johonkin työntämistä”).

Twitterin ehdotukset käyttäjiksi ovat tyypillisesti sellaisista sanaperheistä johdettuja, joista itseen kohdistuva häirintä usein ideoita hakee (muurahaisen tuntosarvet, poronsarvet ja sitten jokin ihmisen nimi, jonka sukunimi ja etunimi viittaavat sellaisiin omiin elämäntapahtumiin, joista ei pitäisi olla mitään suoria viitteitä online-käyttäytymisessä). Twitterhän on LinkedInin ohella ollut eräitä niistä, jotka ovat antaneet tiedusteluista huolimatta heidän selainpohjaisen palvelunsa toimia läpeensä epäkelvosti lähes vaikkapa kuukauden ajan, eikä missään netissä ole ilmennyt keskustelua tietyistä vastaavanlaisista visuaalisista ongelmista (elementtejä puuttuu, katoilee, hajoilee yms.).

LinkedIn ei suostunut näkemään ongelmaa, saati korjaamaan sitä, että "People you may know"-osio räpsähteli nopeaan tahtiin näkyviin ja pois näkyvistä jokaisella vähäiselläkin sivun vertikaalisella siirtymällä, jolloin sivuston käyttö oli käytännössä mahdotonta.

Google Search -kuvahaut palauttavat tyypillisesti pelkkää normaalien hakutulosten piiriin sopivia kuvia, mutta toisinaan niissä on mukana jotain, joka erottuu erittäin suuressa määrin muista hakutuloksista. Tällaista tapahtui vaikkapa silloin kun haki hakusanoilla "roope ja kroisos" ja sai piirroskuvien joukkoon mukaan valokuvan toisiinsa kyhnyttävistä hevosista.

YouTube-videon päätyttyä palvelu tekee ehdotuksena seuraavista videoista sellaisen valikoiman, joista kaikki muut liittyvät videon ohjelmistoaiheeseen, mutta yksi niistä on jotain aivan muuta otsikolla "Idols homo koelauluissa" (hintelä poika taustallaan sanasta Idols näkyvissä "dols").

Chromecastin taustakuvat tai niiden yhteydessä oleva teksti on usein jollain tapaa offline-maailmassa tapahtuviin hetkiin assosioituvaa. Aivan kuin joku valitsisi manuaalisesti, minkälainen taustakuva laitetaan käyttäjälle näkyviin. Kaunaisuus oli ikäänkuin teemana eräässä hetkessä, mihin sitten tuli tuppautumaan taustakuva, joka esitti Hawaiilla sijaitsevaa Kaunakakaita.

YouTuben 360 asteen videot muuttuivat kaikki sellaiseksi, kaikilla omilla laitteilla katseltuina, että niiden luomassa virtuaaliavaruudessa sijaitsi tietyllä kohdin pienehkö musta neliö, eikä tätä ongelmaa suostuttu korjaamaan moniin kuukausiin.

Vaikka tuotan 10-osaisen artikkelisarjan jostain erityisaiheesta ja käyn sen tekemisen yhteydessä kymmenillä eri uutissivustoilla, käytän runsaasti erilaisia tavanomaisia ja tieteellisempiä hakukoneita, teen pikkukysymyksiä aiheeseen liittyen erilaisilla some-alustoilla ja nettifoorumeilla, silti mikään tuosta ei saa aikaiseksi sitä, että verkossa näkemissäni mainoksissa esiintyisi mitään edes etäisesti aiheeseen liittyvää. Olen myös jo useiden vuosien edestä ilmentänyt netissä navigoimisellani kiinnostusta mm. tietoteknisiin aiheisiin (olenhan alalle kouluttautunut), mistä osoituksena mm. linkkilistani kotisivuillani, mutta silti en saa nähtäväkseni juuri minkään vertaa aiheeseen liittyvää mainontaa.

Näkemäni mainokset ovatkin tyypillisesti silkkaa häirintää, eikä mikään opt-out -keino auta asiaan millään tavoin. En voi hyväksyä edes sellaista mahdollisuutta, että jokin omalle koneelle salaa asunnetti bottiohjelmisto käy tausta-ajona visitoimassa sellaisilla verkkosivuilla, jotka korostavat näennäisesti tiettyihin itselle turhanpäiväisiin asioihin kiinnostuneisuutta mainosverkkojen näkökulmasta, sillä eivät kaikkien mainosverkkojen työntekijät voi olla kollektiivisesti niin tyhmiä, että he antaisivat pelkästään “osumatilastojen” dominoida sitä, minkälaisia mainoksia jollakin tietyllä tavalla kohdennetulle käyttäjälle tai käyttäjäryhmälle näytettään. Ongelmallisia mainosverkkoja ja niiden yhteenliittymiä ovat mm. AdWords, AdChoices ja Taboola eli juuri niitä, joita eniten verkossa näkee.

Tässä joitakin esimerkkejä sitä mainosroinasta, jotka ovat korvaanneet kelpoisammat mainokset, spekulaatioineen:

Green Man Gaminging mainos Deus Ex: Mankind divided

- eräs ainoista pelimainoksista, vaikka pelaan tietokonepelejä lähes joka päivä ja käyn usein selailemassa peliuutisia ja pelien avainkoodejä myyvien sivustojen tarjontaa

Taitonetti.fi

- myy yrityskannettavia (missä sellaiset mainokset, joissa vedotaan yksityisasiakkaina tietokonekomponentteja ostaviin)

House of Fraser -mainosta lähes ainoana vaatteita myyvistä verkkokaupoista

- useampi sata verkkokauppaa kirjanmerkitettynä, lähes joka kuukausi jostain ulkomaisesta verkkokaupata vaatteita tilaten ja silti lähinnä House of Fraser pääsee mainoksiin asti ja usein silloinkin, kun ei ole edes äskettäin vaatteita mistään selaillut (assosiaatioiden alkuina mm. Internet-ikonin purppurainen “pohja”, Fraser ja House) vai olikos tässä joku vuosi parin päivän ajan Stylepitin mainos jossain (sehän oli se yritys, joka lähetti itselle rikkinäisen takin)

TrackR Engadgetissa, Business Insiderissä ja sadalla muullakin sivustolla (Taboolan kautta)

- TrackrR-mainos on jostain syystä aina läsnä niillä sivustoilla, joissa käytetään Taboolan mainosverkkoa. Taboola ei kiinnosta asia, TrackR-yritystä ei kiinnosta asia, eikä sivustojen tuottajia kiinnosta asia.

New Chicin läpinäkyvät alushousut

- ja näidenkö pitäisi jotenkin kiinnostaa

Suomalaisista mainoksista lähinnä pelkkää Verisuren hälytysjärjestelmiä joka paikassa

- voisi luulla, että Suomessa olisi paljonkin mainostettavaa, mutta jostain syystä esim. Foreca-sääpalvelujen sivuja vilkaistessa siellä on todennäköisesti joko Verisuren mainosta tai Auto-Sunin automainosta (kymppitonnien autoa myynnissä)

SAS-ohjelmistot

- olisiko muka lähinnä SAS (ja Tableau) niin kiinnostuneita sellaisesta ohjelmisotuotteiden käyttäjästä kuin minä, että sen yhtä ja samaa mainosta näkee esim. Reutersin sivuilla viemässä tilan muilta ison mainosbannerin käyttäjiltä vai onko kyse lähinnä siitä, että jotenkin on saatu pakotettua näkemään sen logoista mainosta, missä ikänkuin kaksi viikatteen terää kietoutuu toisiinsa

Anja.fi-mainos Androidin sovellusta käytettäessä

- miten pillerit ja heikko olo on niin erityisen paljon itseen liittyvää, ettei Android-sovelluksessa, joka käyttää AdChoices-mainosverkkoa, muuta näekään

Compeed-laastari nilkan taakse

- käyty paikallisesta apteekista ostamalla käteisellä nilkkaan suojaa nirhaumilta, minkä jälkeen netissä nähtävissä samaista laastaria ainoana apteekkiaiheisena mainoksena vuosiin

WinWin Oy -tilitoimistopalvelut

- ja taas lisää oranssia väriä, terävyyttä, sanojen toistamista ja muuta tauhkaa

ob-tamppoonimainos ja OP-autovuokramainos

- ob:llä ja OP:llä ei äkkiseltään liene mitään yhteistä ja erikseenkin niiden esiintyminen tuntuu erittäin omituiselta ottaen huomioon, että en ole nainen ja toisekseen en tyypillisesti saa mitään muita kalliimman hintaluokan mainoksia kuin OP:n vuokra-auto -mainoksia tai Auto-Sunin automainoksia

Lisää ob-tamppoonimainoksia

- asiakaskohdentuvuuden kannalta on erikoista, että kun ob-tampponimainosta alkaa näkymään ei samaisen sivun uudelleenlataaminen vaihda samaan mainostilaan mitään muuta mainosta, vaan nähtäväksi saa pelkkää samaa videomainosta

Contentful

- joskus vuosia sitten taisin nähdä MuleSoftilta jonkin mainoksen, mutta siinä välillä taisi IT-aiheisia mainoksia olla verkkossa itsensä nähtävillä lähinnä Tableaun analytiikkatyökalun mainos (yksi ja sama) ainakin 8 kuukauden ajan esim. Reuters.comin sivuilla, mutta jostain sitten pääsi putkahtamaan Contentfulin mainos pariksi kerraksi

Ruka

- tarra entisessä autossa, ostettaessa

Royal Can -eläinruokamainos

- en ole juuri koskaan hakenut mitään eläimiin liittyvää tietoa tai käyttänyt runsaasti jotain eläinaiheista sivustoa, joten miksi näkisin Royal Canin mainoksia vai kuvittelisiko joku kyseinen mainostaja, että lemmikkieläimistä pitävyys ei ole erityisen olennaista mainostettaessa lemmikkieläinten ruokaa

Puuilo-mainos (koiran ruokakuppi)

- jälleen eräs sellainen mainos, jota alkoi esiintymään kun käy ilman elektronisia välineitä mukanaan jossain ns. kivijalkaliikkeessä (tässä tapauksessa Puuilo-yrityksessä ensi kertaa pyörähtämässä muuten vaan)

Nicorette-mainosta Independentissä, eikä sitten paljon muuta

- Kuten Ob-mainoksenkin kohdalla Nicorette-mainosta esiintyi julmetussa määrin, ison mainostilan vieden, mutta sillä eroavuudella, että sitä esiintyi vain Independentin sivuilla (jokaisella artikkelisivulla)

Norwegian luottokortti

- tämäkin tuntuu tahalliselta häirinnältä, jossa pelataan havaittavien asioiden ominaisuuksilta (luottokortin punavärisyys, norjalaisuus)

Viljar Shopin koiranluomi -mainos

- wtf

Keltaväristä promilletesteriä

- tämäkin tuntuu tahalliselta häirinnältä, jossa pelataan havaittavien asioiden ominaisuuksilta (promillemittarin ja kuvatekstien keltavärisyys, alkoholius)

Bosch-pesukonemainosta Reutersissa

- ainoa kodinkonemainos vuosiin, samankaltainen sanan “boss” kanssa

Kytäjä

- samankaltainen sanojen kyttääjä ja kyntäjä kanssa

Sieniä kynnessä -mainos (ei-kenenkään-mainos)

- ruma ja iljettävä kuva, esiintyessään ei sivun uudelleenlataus merkinnyt mitään tai sitten tilalle tulee vain jokin toinen iljettävyys

Intersportin ainoa mainos

- usein urheiluteemaisissa verkkokaupoissa asioivana tai niitä selaavana ei saa nähtäväkseen kuin yhtä ja samaa Intersportin mainosta, jossa “miestissit” korostuneesti esillä

Husqvarman Automower

- eräs mainoksista, josta ei päässyt eroon missään


Yksi ajatus lämppäilee useampaa muuta ajatusta, jotka lämppäilevät joukkoa muita ajatuksia, kunnes tuntien tai ehkä vasta päivien kuluttua muodostuu tajuamus jostain.