Olen väittänyt sukulaisilleni, että isoäiti esittää dementoitunutta silloin, kun sellaisella on jokin käyttötarkoitus eli yleensä minun ärsyttämiseni. Tässä hän on juuri aiheuttanut runsaasti savua ja häkää omaan asuntoonsa hellan lämmittelyllään, istuskellen savun äärelle sen kummemmin hötkyilemättä (26.7.2016). Saatiin siitäkin aikaan keskustelua, jossa joukko priming-tarkoituksellisia avainsanoja pääsi esille. Keittiön ikkunan oli laittanut auki tuuletuksen vuoksi, istuskeli savun äärellä, josta pyysin tulemaan ulos, että savu ehtii hälvenemään. Olisin voinut vannoa, että hän oli liian lähellä hellaa, jotta savu ei olisi tavoittanut häntä, vaikka istuikin normaalia kauempana, sillä itse sain parista sekunnistakin tuota savua ärsytyksen tunnetta keuhkoini.”

“aika paljon häkää. oliko mikä ajatuksena, että lämmität?”

“ei se vissii ois ollu niin tärkeetä”

“meinaan vaan, että on vissiin 25 astetta lämmintä”

“tavallaan on vetäny. vissii tällanen seisova ilma. kun kattoo noita puitakin. heilu paljon mihinkään.”

Ulkopuolisesta keskustelu kokonaisuudessaankaan ei vaikuta miltään kantilta huolestuttavalta tms., eikä tapahtuneen ja keskustellun merkitystä ymmärräkään ilman, että tietää

Täten saatiin siis saman tapahtuman piiriin mm. kitkerää savuisuutta, tööttäämistä, pitkään piipittänyttä palohälytintä ja netin katkomisesta ärsyyntyneisyyttä, assosiaatioyhteyksiä tiettyihin etäisiin ihmisiin, paikkoihin ja muistoihin, sekä tunnepitoisia mielleyhtymiä lähiseudun aiempiin tapahtumiin. Ja tämä on siis runsaasti karsittu selitys, sillä tekstipohjainen selittäminen ei ole kovin kätevää kaiken oleellisen selittämisessä, sillä oleellista on niin paljon.

https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZxXal7Z4VPsRfHkFyutpUa...